Voedingsadvies

Voedingspatroon

Je behandeling kan worden aangevuld met een voedingsadvies. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is erg belangrijk voor het ondersteunen of ontlasten van bepaalde organen. Door je voedingspatroon te veranderen, kan je zelf ook een bijdrage leveren aan het genezingsproces en op termijn een betere eetgewoonte en misschien een gezondere levensstijl ontwikkelen.

De Chinese voedingsleer houdt zich bezig met smaak en de energetische werking van voedsel. Op deze manier kan voeding, evenals in de Chinese kruidenleer, ingezet worden om gezondheidsklachten te behandelen. Omdat de Chinese voedingsleer al eeuwenoud is, heeft deze haar werking in de praktijk ook bewezen en is deze leer een basale tegenhanger in de hedendaagse verwarring over goede voeding en allerlei diëten. Vaak zien mensen door de bomen het bos niet meer.

Aanpassen voedingspatroon

Veel mensen die voor behandeling komen, willen ook graag zelf aan de slag om hun gezondheid te verbeteren. Vaak is met eenvoudige aanpassingen in het voedingspatroon al een verbetering van de klachten te bereiken. Gezonde voeding ondersteunt het genezingsproces op alle vlakken ! Acupuncture Kliniek Arnhem geeft specifieke, op jouw persoonlijke situatie, afgestemde voedingsadviezen.

Kinderen

Bij kinderen zien we vaak, dat wanneer het spijsverteringssysteem nog niet rijp is, voeding niet of onvolledig verwerkt wordt. Samen met de ouders kijk ik graag mee hoe de voeding voor hun kind kan worden aangepast om klachten te verminderen. Dit kan per kind verschillen, maar in het algemeen geldt dat kinderen in het Westen veel te veel geraffineerde suikers, kleur- en smaakstoffen binnenkrijgen (E-nummers), wat lijdt tot hyperactieve (ADHD) kinderen. Ze krijgen vaak ook te veel koelende en dampvormende producten, zoals citrusvruchten en zuivel en teveel verhittende dampvormende producten binnen, zoals allerlei gebakken en gefrituurde producten (het MacD-syndroom). Onvoldoende verteerd voedsel kan de basis vormen voor verschillende ziektebeelden bij kinderen en een verstoorde miltfunctie waar ze later de nadelen van kunnen ondervinden. Het is dus als ouder belangrijk hiervan op de hoogte te zijn.

Afvallen

Veel mensen in ons land kampen met overgewicht. Een verkeerd voedingspatroon in combinatie met te weinig beweging, is één van de belangrijkste oorzaken. Door het gebruik van veel bewerkte producten en suiker, verzwakt ons spijsverteringssysteem (de Milt), worden voedingsessenties niet goed opgenomen en kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd. Daarnaast zit voeding tegenwoordig boordevol belastende E-nummers die door de stapelende hoeveelheid maar moeilijk door de Lever kunnen worden afgebroken. Daarnaast worden dan vaak nog allerlei diëten gevolgd, waardoor het lichaam zich steeds aan jouw verminderde voedingsinname moet aanpassen. Ook dit kan flinke schade aan je spijsverteringssysteem toebrengen en je Miltfunctie volledig om zeep helpen. Hierdoor zie ik vaak mensen die bijna continu aan de diarree zijn.

In de behandeling in de kliniek besteed ik aandacht aan het opbouwen van een gezond voedingspatroon. Daarnaast gebruik ik onder andere (oor)acupunctuur, adviseer ik vitamines en geef ik soms voedingsadvies om je spijsvertering weer aan te sterken.

Volgens de TCM heeft overgewicht te maken met een ophoping van met name Damp en meestal ook Flegma, waardoor voeding niet voldoende getransformeerd (verteerd) wordt. Centraal hierbij is bijna altijd een verzwakte Milt Qi aanwezig en stagnaties in het midden en onderste deel van het spijsverteringssysteem. Voor mensen die veel moeten afvallen, gebruiken we een Chinees behandelingsprotocol voor afvallen, waarbij naaldtechnieken soms gecombineerd met electroacupunctuur worden gebruikt tijdens de behandeling, wat ondersteund moet worden met meer dagelijkse beweging en een gezond en aangepast voedingspatroon.