Voeding en kruiden

Kruidengeneeskunde vormt een onderdeel van de basis van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Er zijn meer dan 5.000 soorten kruiden beschreven. De Chinese kruidengeneeskunde is een zeer complexe en geavanceerde wetenschap. In principe bestaat er geen groot verschil tussen de kruidengeneeswijze en voedingsleer.

'Geneesmiddelen en kruiden hebben een gemeenschappelijke bron, kruiden en voedsel een gemeenschappelijk gebruik' is een gezegde in China. In feite worden geneeskundige kruiden beschouwd als geconcentreerde voeding, dus een soort van voedingssupplement, op geheel natuurlijke basis, waarmee je op relatief korte termijn een krachtig effect kan verwachten. Sommige kruiden en voedingsmiddelen worden in de Traditionele Chinese Geneeskunde gebruikt, maar ook gewoon in de Nederlandse keuken, denk aan kaneel en gember, knoflook, zetmeet en rijstazijn. 

Oorsprong van de kruiden

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde kan een kruid zowel van plantaardige, minerale als dierlijke oorsprong zijn. De Chinese kruidengeneeskunde kent ‘superieure kruiden: kruiden om de gezondheid te bevorderen, de levensduur te verlengen en om de weerstand tegen ziekten te vergroten. Inferieure kruiden zijn kruiden die kortdurend bij ziekte gebruikt worden.

Daarnaast worden de kruiden geclassificeerd aan de hand van hun temperatuur, smaak, energetische werking, voor welke meridianen hij bestemd is, en op welke manieren hij moet worden toegepast. Zo wordt Panax Ginseng binnen de T.C.G. beschouwd als een ‘superieur kruid. Dit kruid wordt als volgt geclassificeerd:

  • De plant wordt na 6 a 7 jaar geoogst in de herfst. Alleen de wortel wordt gebruikt.
  • De temperatuur is licht warm.
  • De smaak is zoet, licht bitter.
  • Het beïnvloed de Long- en Miltmeridiaan.
  • Ginseng is een stabiliserend kruid, het beïnvloedt de energie die er al is. Het is dus geen stimulerend kruid.

Chinese kruidenpreparaten zijn bijna altijd combinaties van verschillende kruiden. Sommige klassieke kruidenformules bestaan al meer dan 1.000 jaar. Ze worden vaak ingezet om het effect van bijvoorbeeld een acupunctuurbehandeling te versterken en het lichaam op het diepste niveau te voeden of bij te sturen. Een formule is opgebouwd uit een belangrijkste kruid, het Keizerkruid. Daarnaast zijn er een of meerdere hulpkruiden, Ministers, die de werking van het hoofdkruid versterken. En er zijn enkele kruiden, Boodschappers, die de werking naar een specifiek lichaamsdeel sturen. Verder bevat een formule één of meer kruiden om eventuele bijwerkingen te verminderen. Op dit moment worden er geen kruiden gebruikt in de kliniek, niet omdat het niet interessant is, maar omdat ik mijn kruidenstudie tijdelijk onderbroken heb. Desalniettemin kan ik u hiervoor wel doorverwijzen naar de Natuurapotheek, mocht dit nodig zijn.

Vitamines en Mineralen

Naast kruiden, zijn vitamines van levensbelang. Het wordt helaas onderschat hoe veel of eigenlijk weinig vitamines we opnemen uit onze voeding, tenzij je gekozen hebt voor volledig biologische voeding rechtstreeks van de boer. De meeste mensen verwachten nog steeds voldoende vitamines en mineralen op te nemen uit onze supermarkt voeding. 

Helaas is een aanvulling met een goede hoog gedoseerde multivitamine toch echt een must. Daarnaast is een extra aanvulling met Vitamine D, 2000-4000 IE (50-100 mcg) per dag en 2-3 x 1000 mg Vitamine C (verdeeld over de dag) plus 600 mg Omega 3-vetzuren (opgelost in 1000 mg visolie) geadviseerd, indien u ziekte wilt voorkomen en het lichaam van binnenuit jong wilt houden. Voor meer informatie zou ik de boeken van Dr. Gert Schuitemaker adviseren. Hij heeft een studie gemaakt van de effecten van vitamine preparaten ter voorkoming van ernstige (chronische) ziekten.