Tongdiagnose

Compleet beeld

Een belangrijk onderdeel van de Chinese Geneeskunde is de Tongdiagnose. Hieraan kun je zien hoe de energie van iemand de laatste tijd is. Dit geeft meer een beeld van de basis en de onderliggende toestand van een cliënt, in tegenstelling tot de polsdiagnose, wat meer een momentopname is. In combinatie met de polsdiagose krijgt onze acupuncturist zo een compleet beeld van je gezondheidssituatie.

Bij de tong kijken we naar de vorm, de kleur en het beslag. Een gezond persoon heeft een mooie roze tong, geen tandafdrukken, niet te dun, maar ook zeker niet opgezet en slechts weinig (kleurloos) beslag.


Zones

Bepaalde zones op de tong geven informatie over de organen. We kunnen de tong hiervoor opdelen in verschillende gebieden. Het puntje staat voor het hart, daarachter zit de long. In het midden de maag en de milt en achterin de nieren en de darmen. De zijkanten staan voor de lever en de galblaas, waarbij sommige auteurs de linkerkant aan de lever koppelen en de rechterkant aan de galblaas.


Niet poetsen

Om een juiste diagnose te kunnen stellen is het daarom heel belangrijk je tong niet te poetsen voordat je naar de acupunctuur praktijk in Arnhem komt. Met poetsen haal je het beslag weg en dit kan een vertekend beeld geven over wat er in werkelijkheid aan de hand is in je lichaam.