Organen

In de acupunctuur zien we dat elk orgaan een aantal functies heeft. Als een orgaan te weinig energie heeft of als de energie is geblokkeerd, dan kan dit orgaan zijn functies niet goed uitoefenen. Organen zijn onderling met elkaar verbonden, ieder orgaan heeft een vaste koppeling met een ander orgaan. Ook met de overige organen zijn relaties. Organen voeden of controleren elkaar. Alles vormt onderdeel van het grote geheel.
Hieronder staan de gekoppelde organen.
 
Nier- Blaas
Milt –Maag
Long- Dikke darm
Hart- Dunne darm
Lever- Galblaas
 
Het eerste orgaan is een yin orgaan dat energie produceert, het gekoppelde yang orgaan fungeert als opslagplaats of doorgeefluik voor bijvoorbeeld uitscheiding.

 

Organen met de bijbehorende emoties

In de Chinese Traditionele Geneeskunde zijn emoties de diepste oorzaak van alle aandoeningen. Als een emotie, nadat deze gevoeld is, niet losgelaten wordt, kan dit de totale energie blokkeren, wat uiteindelijk kan leiden tot lichamelijke klachten. Negatieve emoties als angst, piekeren, boosheid, frustratie, onrust en verdriet spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van blokkades.


Emotie is energie

Energie is een ander woord voor beweging. Ziekte ontstaat als de energie, Qi, niet meer vrij kan stromen. Blokkades of stagnatie van energie moeten dus worden voorkomen of, als ze toch zijn ontstaan, opgelost worden zodat de energie weer vrij kan stromen door het lichaam.
Door je bewust te worden van de (over)heersende negatieve emotie, kunt je daar zelf actief aan werken om de balans te herstellen. Bij de orgaanfuncties worden de bijbehorende emoties kort beschreven en vind je enkele adviezen om zelf de orgaanfuncties te versterken en de energie beter te laten stromen.


Organen en de Chinese orgaanklok

In China houdt men rekening met de zogenaamde orgaanklok. Dit houdt feitelijk in dat elke twee uur een bepaald orgaan op zijn piek is (qua energie). En een ander orgaan dat op dezelfde tijd maar dan 12 uur later zijn piek heeft, ken dan zijn laagste punt in energie. Om wat voorbeelden te noemen, tussen 05:00 - en 07:00 uur in de vroege ochtend is de tijd van de Long (in China staan mensen rond dit tijd in het park om Tai Qi te doen en zuiver ochtendlucht (Qi) in te ademen voor de longen), 's middags om 17:00 is de tijd van de Nieren, dat houdt in dat 's ochtends tussen 5:00 - 7:00 de energie van de Nieren (die 's middags het hoogst is) juist in de vroege ochtend een dip heeft. Dat verklaart ook waarom veel mensen, waarbij de Nierenergie aangedaan is of bij oudere mensen, juist om 5:00 's ochtends wakker worden omdat ze moeten plassen, de Nier houdt de vloeistoffen dan niet meer binnen.

Tussen 07:00 - 9:00 uur is de tijd van de Maag, wat tevens betekent dat als het ontbijt uitgebreid en volledig is, je een basis legt voor een goede energie voor de dag (het ontbijt hoort ook de meest uitgebreide maaltijd te zijn, maar is dit in Nederland meestal niet, wat voor het lichaam jammer is, want wij eten het meeste als het lichaam zich al klaarmaakt voor de avond (rust) en nacht (volledige rust)). Tussen 9:00 - 11:00 uur is de tijd van de Milt (deze zorgt ervoor dat de voedingsstoffen uit het ontbijt gehaald worden en daar heen gaat waar het nodig is voor de energie voorziening van het lichaam). Tussen 11:00 - 13:00 uur is de tijd van het Hart, dit is tevens de beste tijd voor concentratie. 

Ik zal ze niet allemaal noemen, maar als laatste toch nog even aandacht voor de Galblaas die heeft zijn piek om 23:00 uur 's avonds tot 1:00 uur 's nachts. De Galblaas is belangrijk voor de vetafbraak, maar tevens wordt er Chinees gezegd dat het voor een gezond lichaam, zonder kanker, van belang is om vóór 23:00 uur in bed te liggen en te slapen voor een goede en gezonde nachtrust en herstel van de energie.