Ooracupunctuur

Ooracupunctuur, ook wel auriculotherapie genoemd, is een moderne vorm van acupunctuur en bestaat uit het behandelen van acupunctuurpunten op het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel, waarop lichamelijke en psychische klachten zich kunnen afspiegelen. Het bijzondere van ooracupunctuur is dat acupunctuurpunten op het oor pas gevoelig worden, wanneer er een probleem is. Indien iemand geheel gezond en in balans is zullen er geen punten gevonden worden op het oor. Indien er wel disbalansen of tekorten gevonden worden, kunnen deze met ooracupunctuur meteen 'getonifeerd' worden, zodat het lichaam voldoende hulp krijgt om eventuele excessen zelf op te lossen.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. De meest behandelde klachten zijn:

Ooracupunctuur is een relatief moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur. Als arts kreeg hij een aantal patiënten op zijn spreekuur met brandplekken in de oorschelp. Bij navraag bleken dit littekens te zijn als overblijfsels van een doeltreffende behandeling tegen ischias door een franse natuurgenezeres. Zij gebruikte daarbij een gloeiend stukje metaal om hiermee bepaalde punten op de oorschep te behandelen, waardoor de blandplekken ontstonden. Hierdoor kwam Nogier op het idee om de oorschelp als therapeutisch medium te gebruiken. Gesteund door spectaculaire resultaten, ontwikkelde hij op basis van empirische gegevens de somatotopie van de oorschelp (zie de twee afbeeldingen hieronder).

Zijn concepten werden na de tweede wereldoorlog in tijdschriften gepubliceerd en op acupunctuur congressen gepresenteerd. Chinese delegaties namen de ideeën van Nogier over en introduceerde de ooracupunctuur in Aziatische landen. Daar ontwikkelde de ooracupunctuur zich vervolgens in een richting die benoemd wordt met de term “Chinese ooracupunctuur”. De Chinese ooracupunctuur kenmerkt zich door eenvoud en integratie met de lichaamsacupunctuur volgens een traditionele methode.

De ontwikkeling van de ooracupunctuur in het Westen is geheel anders. Daar wordt getracht aansluiting te vinden met de westerse geneeskunde en de reflexologie . In tegenstelling tot de Chinese ooracupunctuur is de Westerse ooracupunctuur voortdurend in ontwikkeling. Het is goed te weten dat er acupuncturisten zijn die volledig en alleen gespecialiseerd zijn in ooracupunctuur en dit ook als hun hoofdbehandeling toepassen.

In de praktijk wordt ooracupunctuur voornamelijk gebruikt als aanvulling op de lichaamsacupunctuurbehandeling, dit kan met naaldjes gebeuren maar ook met elektrostimulatie. Het voordeel van elektrostimulatie is dat meteen indien punten gevonden worden doorgegaan kan worden met het tonifieren van oorpunten. 

Daarnaast wordt het ingezet als mogelijkheid de client te ondersteunen tussen de behandelingen door middels het plaatsen van verblijfsnaaldjes, magneetballetjes of oorzaadjes (die door de client zelf gestimuleerd kunnen worden).

NB. De tekeneningen van het oor komen uit het boek van Paul Nogier, de ontwikkelaar van ooracupunctuur.