Kruiden

De Chinese Kruidengeneeskunde is een essentieel onderdeel van de Traditonele Chinese Geneeswijze. Deze kruidengeneeskunde richt zich erop de verstoorde balans in het lichaam opnieuw in harmonie te brengen. Al duizenden jaren gebruikt men in China planten voor de genezing van zieken. De grondslagen van de Chinese geneeskunde werden ongeveer 2.500 jaar geleden schriftelijk vastgelegd. Ziekten zien wij als een gevolg van de verstoorde balans in de stroom van levensenergie, 'Qi' (spreek uit: 'tsjie') in het lichaam. Het menselijk lichaam wordt gezien als een miniatuur van de kosmos met al zijn natuurlijke basiskrachten.

Behandeling

De acupuncturist zal eerst proberen de diagnose te stellen van je kwaal of verstoorde harmonie door vragen te stellen over je medische geschiedenis, eetpatroon, leefwijze en gevoelsleven. Daarnaast wordt er een kort lichamelijk onderzoek gedaan door te kijken naar bijvoorbeeld de kleur van je nagels, je ademhaling, je lichaamsgeur, de conditie van je huid, je lichaamshouding en verschijning, de kleur, vorm en oppervlak van je tong, je polsslag op drie verschillende punten van elke pols. Dit onderzoek levert de acupuncturist een beeld op van de verstoorde balansen in je lichaam. Op grond daarvan kiest zij een passende behandeling voor je. Naast een kruidenpreparaat, kan de behandeling bestaan uit acupunctuur, een ander voedingspatroon en een veranderde leefwijze.

Hoe lang je onder behandeling moet blijven van de therapeut, hangt af van jezelf en je klachten. Een kundige therapeut in Chinese Geneeskunde kan je meestal binnen korte tijd helemaal of grotendeels verlossen van verschijnselen als misselijkheid, hoofdpijn, hoest, verkoudheid, bloedleegte of een verstoorde circulatie. Voor een diepgaande genezing is echter, afhankelijk van de aandoening en van hoe lang die al bestaat, over het algemeen méér tijd nodig. Wanneer iemand immers al 20 jaar rondloopt met klachten en vaak in de Westerse Medische wereld niet verder tot een oplossing komt, is het ook voor een therapeut in Chinese Geneeskunde niet mogelijk deze klachten binnen 3 maanden op te lossen. Maar vaak is verbetering of genezing wel mogelijk wanneer hier voldoende tijd en aandacht voor behandeling uitgetrokken wordt. Tijdens de intake maakt de therapeut hiervan een inschatting.


Waartegen

Chinese kruiden worden gebruikt tegen een grote verscheidenheid aan kwalen: van de heel gewone als griep, slapeloosheid, onrust, hulp bij afvallen, verkoudheid tot ernstiger aandoeningen als migraine, spastische darm en huidaandoeningen. De kruiden zijn meestal gericht op verschillende organen en lichaamsfuncties. Chinese kruiden worden ook gebruikt om emotionele problemen zoals prikkelbaarheid en depressie te behandelen.
 

Waar vandaan ?

De kruiden die wij eventueel inzetten voor de client, zijn gecommercialiseerde bereidingen, patent formules ofwel preparaten die speciaal voor een bepaald klachtenpatroon zijn samengesteld. Wij maken gebruik van tabletjes en druppels (hydrofielconcentraten). Deze worden door ons bij een officieel geregistreerde apotheek besteld, de Natuurapotheek. Dit garandeert de herkomst en kwaliteit van de kruidenpreparaten.