Kleurentherapie

Kleurentherapie of Chromotherapie


Kleuren- of chromotherapie is een alternatieve geneeswijze die ervan uit gaat dat kleuren en licht gebruikt kunnen worden om een verstoorde energiebalans te herstellen en daarmee klachten te verhelpen. De disbalans kan worden veroorzaakt door fysieke, emotionele als psychische oorzaken. Elke kleur heeft een frequentie, een trillingsniveau, een electromagnetische straling, die de zelfregulatie van het menselijk organisme kan stimuleren.

In de praktijk pas ik kleurentherapie toe op acupunctuurpunten (kleurenacupunctuur) maar ook op lichaamsdelen met een speciaal daarvoor bestemde medische Zwitserse lamp, die ook in ziekenhuizen gebruikt wordt in het buitenland. Zo kunnen brandwonden bijvoorbeeld sneller genezen met speciaal geel licht omdat het de celvernieuwing stimuleert. Deze kleur passen wij ook toe bij cosmetische acupunctuur om celvernieuwing te stimuleren en zo rimpels te verminderen. Daarnaast kan geel licht, wat breed spectrum licht is, ook weefselherstel na operatie versnellen. In het ziekenhuis in Gent, Belgie, worden deze zwitserse lampen daarom volop gebruikt om patienten sneller te genezen. 

Inflammaties kunnen getemperd worden met speciaal groen licht, waardoor deze tot rust komen. Groen helpt tevens kalmerend bij hoge bloeddruk, het helpt hoge bloeddruk verlagen en zorgt voor diepe ontspanning.

Rood licht werkt juist verwarmend en stimulerend. Het bevordert een goede werking van de organen en spieren wanneer er een tekort aan yange energie is. Het stimuleert de doorbloeding en het helpt ook een te lage bloeddruk te reguleren.

Blauw licht helpt tevens verkoelend en heeft een sterk kalmerend effect. Blauw licht wordt ook gebruikt bij acute verbrandingen om de schade op celniveau aan het weefsel te beperken (bij brandwonden, dit werkt direct binnen 10-20 minuten pijnverlichtend). Ook heeft de frequentie van blauw licht een positieve werking op verkoudheden, infecties, huidproblemen en depressies. Daarnaast werkt het herstellend bij chronische klachten in het maag-darm systeem.

Indigo wordt toegepast voor tal van problemen zoals slaapproblemen, slapeloosheid, lage rugpijn e.a.

Violet of paars licht is een secundaire kleur en bevindt zich aan het einde van het kleurenspectrum, het is de laatste frequentie van 380-430 nanometer die het menselijk oog nog kan zien (daarna komt ultraviolet, wat voor mensenogen niet meer waarneembaar is). Violet licht stimuleert het lymfestelsel, werkt pijnverlichtend en heeft een gunstig effect op cellulitis en oedeem. Het kan tevens worden ingezet voor mentale problemen. 

Kleurentherapie helpt bij tal van zaken: 
Kleurentherapie werd al toegepast in de tijd van de Egyptenaren, die in hun grote tempels vertrekken bouwden, waarbij het binnenvallende zonlicht tot een kleurenspectrum gebroken werd, zodat elk vertrek zijn eigen kleurfrequentie kreeg met de specifiek heilzame eigenschappen. Helaas zijn wij in de loop van de tijd vergeten hoe belangrijk kleuren kunnen zijn voor het zelfherstellend vermogen van het lichaam.

In zonlicht zit het hele kleurenspectrum (helaas ook nog UV en infrarood), maar het effect van zon op je humeur en algeheel welbevinden, geeft al aan hoe belangrijk de frequenties van kleuren zijn op je lichaam.

Wilt u kijken wat kleurentherapie (zonder UV of infrarood) voor uw klacht kan doen, maak dan een afspraak voor een intakegesprek en eerste behandeling via ons contactformulier of bel ons op 06-49122402.