De vijf elementen

Ieder orgaan in ons lichaam heeft een partnerorgaan. Dit duo van organen behoren bij één van de vijf elementen. Deze elementen zijn: hout, vuur, aarde, metaal of water. Ook de voedingsmiddelen horen tot één van die elementen. Het eten van voedingsmiddelen die bijvoorbeeld bij het element aarde horen hebben invloed op het orgaan dat bij het element aarde hoort. De thermische werking van de voedingsmiddelen is onderverdeeld in zuur, warm, neutraal, pikant of koelend. Hieronder volgt in het kort informatie over de elementen, hun bijbehorende organen en een aantal verwarmende, neutrale en verkoelende voedingsmiddelen.

Hout

Lever en Galblaas vormen samen het element Hout. Peterselie, gort, kip en azijn zijn voorbeelden van hout-verwarmende producten. Hout-verkoelende voedingsmiddelen zijn spruitjes, zuurkool, appels, sinaasappels, zure zuivelproducten. Problemen met de lever uiten zich onder andere in problemen met het zien. De smaak die bij het element Hout hoort is zuur.

Vuur

Het element Vuur hoort bij de organen Hart en Dunne Darm. Alle stoornissen en positieve invloeden die zich in een ander orgaan voordoen, worden door het Hart geregistreerd en door middel van de tong zichtbaar gemaakt. Geiten- en schapenkaas en -melk, granenkoffie, oregano, paprikapoeder, rozemarijn en tijm zijn voorbeelden van Vuur verwarmend producten.
Vuur-neutraal zijn rode kool en veldsla. Vuurverkoelende voedingsmiddelen zijn andijvie, sla, rode biet, grapefruit. De smaak bitter hoort bij het element Vuur.

Aarde

In de Traditionele Chinese Gezondheidsleer worden de Milt en de pancreas als één orgaan gezien. Bij Milt hoort de Maag en samen horen ze bij het element Aarde. Een zwakke maag en milt/pancreas uit zich onder andere in depressiviteit en ongeconcentreerdheid. Venkel(thee), pompoen en kastanje zijn voorbeelden van aarde-verwarmende producten. Deze producten hebben een prettig bij-effect, je krijgt minder snel zin in zoete dingen. Kool, wortelen, snij- en sperziebonen, eieren, zoethout en sesam zijn aarde-neutraal. Ze hebben een evenwicht herstellende functie voor de maag en milt/pancreas. Aardevekoelende voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld courgette, paprika, cashewnoten, gistbrood. De smaak die bij het element Aarde hoort is zoet.

Metaal

De Dikke Darm en de Longen horen bij het element metaal. Problemen met de Dikke Darm uiten zich vaak in huidproblemen: acne, eczeem, zweten of jeukende plekken. Metaal-verwarmende producten zijn specerijen als cayennepeper, kruidnagel, nootmuskaat en anijs. Uien, knoflook, basilicum, bieslook, geelwortel, gember, komijn en koriander zijn voorbeelden van metaal-neutrale voedingsmiddelen. Metaal verkoelend zijn radijs, koolraap, tuinkers en pepermunt. De smaak die bij het element Metaal hoort is scherp.

Water

Nieren en Blaas zijn de organen die horen bij het element water. De Nieren zijn een opslagplaats voor levensenergie in het lichaam. Problemen met de Nieren uiten zich onder het oog in donkere of opgezette wallen, aan een gebrek aan libido en angst gevoelens. Water-verwarmende producten zijn onder andere aal, baars, forel, zalm en tonijn. Water-neutrale producten zijn tuinbonen, erwten, linzen, rode sojabonen en adzukibonen. Voorbeelden van Water verkoelende voedingsmiddelen zijn miso, sojasaus, kombu, en mineraalwater. De smaak die bij het element Water hoort is zoutig.

Het is niet gemakkelijk om zelf uit te vinden of je organen teveel aan warmte of een teveel aan Bloed en lichaamsvloestoffen hebben. Dat kan je het best door een deskundige laten uitzoeken. Want als je bijvoorbeeld teveel warmte toevoegt door je dieet, kunnen je organen juist oververhit raken. Je kunt wel altijd veilig neutrale voedingsmiddelen eten.

5 elementen

 

5 elementen hout vuur aarde metaal water
           
jaargetijde lente zomer nazomer herfst winter

klimaat

wind hitte vochtigheid droogte koude

kleur

groen rood geel wit zwart

yin-orgaan

lever hart milt longen nieren

yang-orgaan

galblaas dunne darm maag dikke darm blaas

zintuig

zien spreken proeven ruiken horen

smaak

zuur bitter zoet scherp zoutig

emoties

drift
grootmoedigheid
tolerantie 
vreugde
intelligentie
intuïtie 
verstand
stabiliteit
piekeren 
bedroefdheid
vertrouwen
rechtvaardigheid 
angst
moed
bescheidenheid